Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudessa, 10.2.2020 julkaistussa arviointiluvussa sekä Opetushallituksen laatimissa ohjeistuksissa arviointiin poikkeustilanteissa on selkeät ohjeet arviointiin.
Poimimme Karvin raportista lisäksi muistilistan oppijoiden, huoltajien, opettajien ja rehtoreiden arviointiin liittyvistä toiveista.
- Kirkasta ja havainnollista oppimisen tavoitteet, arviointiperusteet ja kriteerit itsesi lisäksi myös oppijoille ja huoltajille. Havainnollista oppijalle hänen oppimistaan läpi koko oppimisprosessin ja auta häntä löytämään omat vahvuutensa.
- Tarjoa oppijalle mahdollisuus osoittaa osaamista monipuolisesti ja erilaisilla tavoilla. Tarjoa uusintamahdollisuus, eli tilaisuus parantaa suoritusta ja oppia lisää.
- Kerro, mitä oppija jo hallitsee ja millaisten asioiden oppimiseksi on vielä ponnisteltava. Kerro oppilaille jo hyvissä ajoin, miten he voisivat vielä parantaa päättöarvosanojansa: kerro suoriutumisen nykytilasta ja -tasosta ja tarjoa oppmista eteenpäin ohjaavaa palautetta.
- Kiinnitä huomiota kannustavaan palautteeseen ja huomioi erityisesti koulunkäynnistä vähemmän innostuneet oppilaat, jotka kokevat saavansa palautetta opettajalta muita oppilaita niukemmin. Kiinnitä huomiota omaan ja oppilaiden jaksamiseen.
- Vahvista oppilaan itsearviointitaitoja ja osallisuuden tunnetta omaan oppimiseensa.
- Tiedota huoltajia ja oppilaita tavoitteista, arviointiperusteista ja arvioinnin kriteereistä.
- Hyödynnä yhteistyötä kollegoiden ja rehtoreiden kanssa.
- Kokeile rohkeasti uutta ja muista, että epäonnstuminenkin vie eteenpäin.